Fri frakt över 750 kr Leverans 2- 5 dagar Unikt utbud
7 tips att minska barnets skärmtid

7 tips att minska barnets skärmtid

Skärmtid hit och dit har diskuterats länge och man har haft delade meningar om hur mycket som är bra eller dåligt . Nu har världshälsoorganistationen WHO kommit med nya riktlinjer för våra barns skärmtid.

Ingen skärmtid för barn yngre än 2 år

Det är lätt att sätta på en film, eller lämna barnet med en padda i handen, men det är viktigt att man ibland pausar från allt vad skärmar heter och umgås lite "offline". WHO tycker inte att ett barn under två år skall ha någon skärmtid alls, då det är viktigt att satsa på lek, rörelse och bra sömn.

Ett barn mellan ett och två år skall ha 180 minuter/dag fysisk aktiviter, och sova 11-14 timmar / dygn. Skärmtiden stökar till både motion och sömn så med yngre barn skall man satsa på lek och rörelse. 

Barn som är tre till fyra ska enligt WHO röra på sig i åtminstone 180  minuter om dagen och ägna maximalt en timme åt en skärm. Barnet ska  gärna sova tio till tretton timmar om natten.

7 tips till att minska barnets skärmtid, stora som små!

  •  Gå ut på promenad! Passa på att ta en skön promenad, plocka skräp och pantburkar (som ger ett extra klirr i kassan). Eller samla på stenar, kastanjer och pinnar som man kan pyssla med senare.
  •  Göra egen lera! Vem gillar inte att leka med lera liksom?! Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 1 dl salt, 1 dl vatten och 1 matsked olja. Knåda ihop och tillsätt gärna lite karamellfärg så blir degen roligare! 
  • Pyssla! Du behöver inte vara ett pysselproffs, för att pyssla. Ta in stenar i olika former, och storlekar. Med en limpistol och lite färg kan man skapa fina figurer. Enkelt & billigt! Kreativa Karin har många bra, enkla och roliga pyssel just för barn.
  • Gör egen glass! Blanda ihop det du har hemma, gör en smoothie och häll i en glassform. Perfekt för matsvinnet (till exempel blanda i bananer som håller på att bli dåliga). Ett enkelt recept är att ta 1 dl yoghurt, 40 gram bär/frukt. Mixa och häll i formen. Efter ett par timmar har du läskande god och nyttig glass till dig och barnen som frukost eller mellanmål.
  • Måla! Penna, papper, målarfärg och fingerfärg. Släpp kontroll-freak känslan, och låt fantasin komma fram. Det är roligt och man mår bra av kreativa aktiviter någon gång ibland!
  • Gå till en lekpark! Passa på att gå till en lekpark, kanske till och med efter middagen så barnet får leka och bli fysisk trött innan nattning. Ta med hink, spade och sandleksaker, och lek loss!
  • Ha picknick! Alla älskar picknick, och plockmat. Ta fram filt, lägg ut på golvet eller altanen och skär upp frukt, och favoritmaten.Så stäng av skärmen, och skapa minnen med ditt barn!